Elfkroegentocht in Kontich-Kazerne (anno 1938)

Opvallend dat er in het interbellum (jaren 1920-1930) zoveel meer winkels waren dan nu in Kontich-Kazerne, vooral dan langs de Lintsesteenweg (langs de spoorlijn) en in de Dorre Eikstraat.

Er stonden bijlange niet zoveel huizen als nu, maar er verbleven veel dienstplichtigen en militaire en burgerlijke werknemers van de infanteriedepots. Dus waren er ook veel cafés. Samen met Maurice en Frans, beiden geboren (rond 1930) en getogen in Kontich-Kazerne, telden we er een elftal.

Aan het Stationsplein, waar nu de apotheker is, hadden we Café de la Station, annex bakkerij Van Santvoort. Op het einde van het plein is er nu De Vlaschaard, vroeger was dat Café de la Régence. Daar woonde Louis Van Craen. Die had drie dochters: Rosa, Jeanine en Mitteke. Dat laatste meiske liet zich graag trakteren: goed voor de omzet! Den Bol en de Pin kwamen er vaak kaarten, en als ze samen speelden dan hadden ze bepaalde tekens om af te spreken met welke kleur de ander moest uitkomen: eens wrijven aan het oor of aan de neus…

Wat verder, aan het begin van de Lintsesteenweg, hadt ge het café van Boske Maes. Later werd dat dan Bij Gust Van Looy. Daar hing een hele rij flessen en zijn zoon kon daar muziek op spelen. Nog verder in nummer 15 was café In de Welkom. Bij Trees van Pier Van Craen; die hadden vier dochters: Anna, Mit, Lieske en Gaby. Dat was het café met de drie deuren. Daar stond een biljart en de vloer was met zand bestrooid. Als het kermis was, werd de biljart in een hoek geschoven en werd er gedanst.

Op de hoek met de Dorre Eikstraat was het vijfde café, Bij den Bol. Dat was Louis Franck en die was getrouwd met Maria, de zuster van Louis Van Craen. Zij hadden drie dochters: Emma, Bertha en Gaby (Gabbe). Het krioelde daar elk weekend van de studenten van Leuven met hun klak op, die zorgden dat er met carnaval een kleine stoet was. Met Statie Kermis stond daar altijd een grote tent met een reuzenorgel. Ambiance tot en met!

Den Bol die deed ook in paarden en richtte zelfs wilde paarden af. In de jaren 1938-1939 na de periode van den Bol kwam er een pronte dame die samen was met den Brikke, en die had heel goed te doen, want met de mobilisatie lagen er wel zo’n duizend recruten in de kazerne. Ze hebben dan in een zijgevel een venster gemaakt en langs daar verkochten ze frieten. Dat moet de eerste frituur van Kontich-Kazerne zijn geweest!



In de Dorre Eikstraat was het lokaal van de toenmalige BSP In de Ton. Dat café werd toen uitgebaat door De Kiep die eigenlijk Rik Hubertus heette. Met de kermis werden er volksspelen gehouden, zoals hanekap. Op de hoek Kapelstraat-Hoge Akker was er café Bellevue bij Louis Heymans, of beter gezegd “Louis van de Pin”; in de tuin (waar nu de keuken is van het chique Italiaanse restaurant La Cucina) was er een kegelbaan en er werden voor grof geld weddenschappen afgesloten. Later was er nog een crèmerie. Louis reed dan ook rond met crème glace. Hij verkocht ook aan het station ijsjes door de poort die toen nog gesloten was.

Iets verderop was dan In de Vriendenschaar, het café van Karel (Charel) Joris dat ook lokaal was van voetbalploeg Delphi die speelde op het einde van de Hoge Akker.

Dan waren er nog twee cafés wat verder weg. In den Duffelshoek hadt ge In De Groene Wandeling bij Cuypers (afgebroken in 1999). En wat verder op nummer 46 café De Boskapel van Broodhaers, een oud-militair die als bijnaam “het majorke” had. Zelfs daar stond met de kermis een speeltuig.

Wat betreft het elfde café, dat was van mevrouw De Groof: De Kruk of Het Krukske in de Ooststatiestraat, dicht bij de Broekbosstraat aan de hoeve van Jef De Laet en naast het winkeltje van Jef Vermeiren (die was getrouwd met een française).

Het mag duidelijk zijn: Kontich-Kazerne was een volkse en gezellige gemeenschap die hield van leute en plezier. Wie er meer details wil over lezen (en nog veel meer over Kontich-Waarloos): die staan in het jongste nummer van Reineringen, verkrijgbaar in Het Bazarke (Kapelstraat). Of neem een jaarabonnement: 20 euro voor 4 nummers, op BE77 4155 0442 2142 met vermelding van naam, adres en “Reineringen 2018”.

Tekst: Frank Hellemans. Illustraties: Kring voor Heemkunde.
Uit KONTICH WAARLOOS Hier en Nu, mei 2018.

En vind HIER de lijst van alle artikelen Kontich-Waarloos Vroeger en Nu.

Zoeken in onze website


Created: 05/07/2018

© 2003-2018 - MuseumKontich - Alle rechten voorbehouden